Haarschimmel

Tinea capitis, of haarschimmel, is een schimmelinfectie die vooral kinderen treft en meestal voorkomt op de hoofdhuid, wenkbrauwen of wimpers. Het komt niet vaak voor bij volwassenen. Micro-organismen, zoals schimmels, worden vaak overgedragen door dieren. Schimmels uit verschillende families, de trichophyton en microsporum familie, kunnen deze ziekte vaak veroorzaken. Er zijn ook andere soorten schimmels die infecties veroorzaken. Meestal zijn er één of meerdere ronde, verheven, gelige korstjes, soms loopneus en stinkende laesies, zacht en gevoelig, enkele centimeters breed, op het hoofd. Deze schimmelinfectie kan permanent haarverlies veroorzaken door de haarzakjes te vernietigen. Daarom is een vroege diagnose en behandeling erg belangrijk.

Wat veroorzaakt haarschimmel?

Het wordt meestal overgedragen door dieren. Mensen die in contact komen met onbeheerde zwerfdieren of mensen die zich bezighouden met zware landbouw en pluimveehouderij lopen de meeste kans om besmet te raken met haarschimmel.
Kappers, stoelen in bioscoop- en theaterzalen, busstoelen, sportscholen met vochtige omgevingen zijn onhygiënisch en kunnen de schimmel overdragen.

Het wordt als drager aangetroffen bij mensen met een hoog immuunsysteem. Daarom kan het gebruik van handdoeken en kammen, die gebruikelijk zijn in het gezin, de schimmel verspreiden door hem bij zich te dragen.

Schimmelvorming wordt meestal waargenomen in de voeten en liezen. Schimmels die voorkomen in de voet- en liezenstreek kunnen het haar infecteren en de vorming van haarschimmel veroorzaken.

De belangrijkste reden voor de vorming ervan is de verzwakking van het immuunsysteem. Slechte voeding, vitaminegebrek en verschillende ziekten kunnen verzwakking van het immuunsysteem veroorzaken.

Soorten van dit probleem

Er is ook een speciale vorm van tinea capitis, favus genaamd, die vaak voorkomt in Afrikaanse landen, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Bij deze schimmelinfectie komen gele dikke korsten voor op het hele hoofd en deze veroorzaken kaalheid.

Er is nog een andere vorm van haarschimmel, namelijk tinea capitis met zwarte puntjes. Hierbij treedt alleen in het aangetaste gebied rond of ellipsvormig haarverlies op. In het aangetaste gebied wordt het haar vanaf de wortel afgebroken en valt het uit. Er zijn geen klachten zoals roodheid, afscheiding, zwelling. Haarschimmel jeuk kan mild of ernstig zijn. De ziekte kan blijvende kaalheid veroorzaken door littekens achter te laten en heeft daardoor een negatieve invloed op de psychologie van kinderen en gezinnen.

Het is belangrijk om het gezin of de klasgenootjes of speelkameraadjes van het kind door een dermatoloog te laten onderzoeken op haarschimmel, omdat het zich kan verspreiden in het gezin of in de klas.

Voor de diagnose is het nodig om uitstrijkjes of schraapsel van verdachte laesies onder een microscoop te onderzoeken. De manier om de diagnose te bevestigen is door de schimmels onder de microscoop te bekijken. Meestal is deze procedure echter niet nodig voor ervaren artsen.

Haarschimmel en haaruitval

Haarschimmel ontstaat door de zwakte van het immuunsysteem in het lichaam. Schimmel is een levende microbe die zich voortdurend voortplant via de sporenmethode. Wanneer het voor het eerst wordt geïnfecteerd, beschadigt het de hoofdhuid en veroorzaakt het haarschimmel en roosvorming, schilfering van de huid en jeuk. Als een specialist haarschimmel echter niet vroegtijdig behandelt, kan het ontstekingen in de haarzakjes veroorzaken. Ontsteking in de haarzakjes veroorzaakt het afsterven van deze haarzakjes, veroorzaakt haaruitval en geen nieuwe haargroei op de schimmel hoofdhuid.

Haarschimmel

Haarschimmel en huismiddeltjes

Met deze kuren die je thuis kunt bereiden en toepassen, voorkom je de ontsteking van de schimmel die zich op je hoofdhuid heeft gevormd, verwijder je de schimmels die plaatselijk verschijnen en voorkom je de vorming van nieuwe haarschimmel.

Kuur met appelciderazijn tegen haarschimmel: Verwarm 1 kopje appelciderazijn. Hak wat brandnetels fijn. Gooi de brandnetels die je hebt klaargemaakt in de hete appelciderazijn. Laat het mengsel trekken. Zeef het nadat het middel dat je hebt bereid is gaan trekken. Was je haar met dit verkoelende middel. Gebruik geen shampoo om je haar te zuiveren van deze kuur en spoel je haar uit met koud water.

Kuur met wilgenbladeren tegen haarschimmel: Kook wat wilgenbladeren in water gedurende gemiddeld 20 minuten. Zeef de wilgenbladeren en laat het sap van het mengsel een dag rusten. Spoel je schone haar 3 dagen per week met dit water.

Haarschimmel behandeling

Orale antischimmel tabletten zijn belangrijk omdat crèmes onvoldoende zijn in de behandeling. Antibacteriële antibiotica helpen vaak bij de behandeling om een secundaire infectie te voorkomen.

Soms is een korte steroïdenkuur nodig om de ontsteking te onderdrukken. Daarnaast wordt ook geschikte haarschimmelshampoo verstrekt. De duur van de behandeling is gemiddeld 4-6 weken.

Als je een dergelijk probleem hebt, moet je zo snel mogelijk een specialist raadplegen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Erdem Clinic.

Vaak gestelde vragen

Hoe behandel je haarschimmel?
Topische vrij verkrijgbare (OTC) geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om de meeste schimmelinfecties van de hoofdhuid te behandelen. Deze zijn verkrijgbaar als crème, shampoo of schuim. Volgens onderzoek zijn zowel allylamines als de antischimmelmedicijnen die bekend staan als azolen, zoals fluconazol (Diflucan), bijzonder effectief.

Wat veroorzaakt schimmel in je haar?
Net als andere schimmelinfecties ontstaat hoofdhuidschimmel wanneer besmettelijke schimmels van andere mensen, dieren of voorwerpen op je hoofdhuid en haar terechtkomen. Een schimmel kan bijna overal voorkomen. Een schimmel waarmee je in contact komt, kan zich naar je huid verspreiden en daar een infectie veroorzaken.

Hoe ziet een schimmel eruit in je haar?
Als je goed kijkt, kan de hoofdhuid er glanzend en schilferig uitzien met kale plekken. Als het haar direct uit de hoofdhuid is gevallen, kun je ook kleine zwarte vlekjes zien. De uitslag die bekend staat als tinea capitis, of ringworm van de hoofdhuid, wordt veroorzaakt door een schimmel. Op het hoofd leidt dit meestal tot kale plekken die jeuken en schilferen.