Haaruitval bij Vrouwen: Oorzaken en Behandeling

Haaruitval, medisch bekend als alopecia, komt vrij vaak voor. Dit probleem wordt veroorzaakt door zeer verschillende redenen bij zowel mannen als vrouwen. Vooral vrouwen kunnen last hebben van haaruitval door wisselende hormoonspiegels.

Wat is haaruitval?

Haar is een speciale huidaanhechting die wordt geproduceerd door huidcellen in haarzakjes op de hoofdhuid met behulp van verschillende eiwitten zoals keratine en elastine. De ontwikkeling, de groei en het verlies van haar verlopen in drie fasen.

Nieuw haar, Anagen genoemd, wordt gevormd en ontwikkelt zich tijdens de groeifase, die 2 tot 8 jaar duurt. In een gezond lichaam bevindt 85 tot 90 procent van het haar zich in deze fase. Deze fase van arm- en beenhaar, wimper- en wenkbrauwhaar duurt ongeveer een maand.

In de ketogeenfase is het haar volledig volgroeid. In deze fase begint het volgroeide haar langzaam dunner en zwakker te worden. Deze fase duurt ongeveer 2-3 weken.

Aan het einde van de telogene fase, die 2-4 maanden kan duren, vallen de wortels uit. Een toename van het aantal haren in deze fase veroorzaakt massale haaruitval die telogeen effluvium wordt genoemd.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen?

Haaruitval bij Vrouwen: Oorzaken en Behandeling

De oorzaken van haaruitval bij vrouwen kunnen worden aangepakt in een breed kader dat kan variëren van dagelijkse levensstijlgewoonten tot onderliggende gezondheidsproblemen. In dit verband kunnen vrouwen te maken krijgen met haaruitval door de volgende oorzaken:

Telogeen effluvium

Telogeen effluvium kan veroorzaakt worden door extreme stress, schildklierproblemen, bloeddrukmedicatie, jichtmedicatie, meer dan ideale vitamine A, hormoonveranderingen, menopauze en anticonceptiepillen. Het is meestal goed te volgen en tijdelijk.

Infecties

Bij allerlei lokale infectieziekten kan haaruitval regionaal of over de hele behaarde huid optreden. Haarverlies kan afhankelijk zijn van een infectiefactor.

Chronische ziekte

Haaruitval kan worden gezien als gevolg van de huid met haar wordt aangetast in de loop van zoals lupus, sclorederma en coeliakie.

Hormonale stoornissen

Haarverlies bij vrouwen kan optreden bij hormonale disbalans, zoals onregelmatige menstruatiecycli, zwangerschap of menopauze.

Psychologische problemen

Psychologische factoren zoals depressie, gewone angst en stress kunnen leiden tot verminderd haarweefsel en haaruitval. Stress kan ook de productie van nieuwe haartexturen remmen door een ontstekingsreactie op gang te brengen. Haaruitval door stress kan enkele maanden aanhouden.

Wat zijn de cycli van haargroei?

Haaruitval bij Vrouwen: Oorzaken en Behandeling

De haargroeicyclus bestaat uit drie fasen. Dit zijn de fasen van groei, afname en regeneratie. Dit wordt de levenscyclus van het haar genoemd. De anagene fase is de groeifase van het haar en duurt 2 tot 6 jaar. De katajen-fase is de overgangsperiode van het haar. Het is ook een fase van degeneratie. Het duurt 2 tot 3 weken. De laatste fase is de telogene fase. Het wordt ook wel de rustfase genoemd. Het haarregeneratieproces stopt en het uitvallen vindt plaats. Wanneer deze fase eindigt, keert het haar terug naar het begin.

Plotselinge haaruitval Redenen

Plotselinge haaruitval kan het gevolg zijn van een fysieke of psychologische schok. In dergelijke gevallen vallen haarzakjes los. Dit probleem kan echter ook genetisch bepaald zijn. Tegelijkertijd kunnen afhankelijk van sommige medische processen haaruitval optreden. Het is echter mogelijk om dit te genezen met tijdelijke medische behandelingen.

Antidepressiva en haaruitval

Afhankelijk van het gebruik van antidepressiva kan haaruitval optreden in je haar. Dit probleem komt vooral voor bij mensen die lithium gebruiken. Naast het uitvallen kan er ook sprake zijn van dunner wordend haar. Dit probleem gaat pas over als het gebruik van antidepressiva eindigt.

Haaruitval bij vrouwen na Covid

Mensen die deze ziekte lang geleden hebben doorgemaakt, beschrijven verschillende effecten. Tot deze effecten behoren haarproblemen. Onderzoek onder patiënten heeft uitgewezen dat dit klopt. Specialisten zeggen dat dit verband kan houden met een aandoening die telogene effluvium (TE) wordt genoemd. Een van de mogelijke oorzaken van TE is een acute ziekte met koorts. Coronavirus is er daar één van. Het probleem van haaruitval gaat na verloop van tijd vanzelf over.

Behandelingen van haaruitval

De behandelingen voor haaruitval bij vrouwen zijn diverser. Als het haarverlies is ontstaan door een ziekte, kun je dit probleem genezen met de juiste behandelingen. Bij andere haaruitvalbehandelingen zijn mesotherapie en stamceltherapie van toepassing. Neem altijd contact op met je arts voor advies voordat je begint of stopt met behandelingen tegen haaruitval.

Voor mensen met de ziekte alopecia kunnen haartransplantatiemethoden een andere voorkeur hebben. Neem hiervoor contact op met je specialist.

Welke vrouwen hebben waarschijnlijk last van dit probleem

Haaruitval bij Vrouwen: Oorzaken en Behandeling

Tijdens de menopauze kun je last krijgen van haaruitval door een verminderde productie van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze veranderingen leiden ook tot symptomen zoals een onregelmatige menstruatiecyclus. Symptomen zoals een droge huid, nachtelijk zweten, gewichtstoename en vaginale droogheid. Vrouwen ouder dan 40 kunnen last hebben van haaruitval. Dit is normaal. Haaruitval komt vaak voor als de menopauze op deze leeftijd nadert.

Manieren om met dit probleem om te gaan

Het is ook belangrijk om de psychologische impact van dit probleem aan te pakken. Als je dit probleem hebt, zal het leven gemakkelijker zijn als je kunt accepteren wat er is gebeurd en kunt leren leven met je veranderde uiterlijk.

Hieronder staan enkele nuttige zelfhulpopties.

Word lid van een groep

Vooral als je alopecia hebt, sluit je dan aan bij een groep andere mensen met dezelfde ziekte als jij. Als je met hen praat, zal het leven gemakkelijker voor je zijn.

Accepteer dit probleem

Het leven is niet gemakkelijk voor mensen die dit probleem hebben. Maar probeer in het reine te komen met je haaruitval. Een manier om dit te doen is om een lijst te maken van al je goede eigenschappen. En richt je energie op het vieren van deze eigenschappen.

Praat erover met je arts

Bespreek het verlies van je haar met je arts, bij voorkeur in een vroeg stadium. Laat je arts weten hoe je je erbij voelt en wat voor ondersteuning je nodig hebt. En volg de adviezen van je arts op.

Vermijd onbekende kuren

Laat je niet misleiden door claims voor onbekende producten. Er bestaan geen remedies tegen haaruitval bij vrouwen.

Vaak gestelde vragen

Wat is de belangrijkste reden voor haaruitval bij vrouwen?

Er is niet één reden voor dit probleem. Het kan afhankelijk zijn van verschillende redenen. Dit zijn meestal hormonale problemen, onregelmatige levensactiviteiten en andere ziekten. Je moet een arts raadplegen om de hoofdoorzaken te weten te komen.

Wat kun je het beste doen tegen haaruitval bij vrouwen?

Meestal werkt natuurlijke olieverzorging. Tegelijkertijd moet je je haar regelmatig wassen. Want vettig haar zal waarschijnlijk uitvallen. In de tussentijd kan elke dag je haar kammen ook werken.

Kan haar teruggroeien na uitdunnen?

Je dunner wordende haar kan teruggroeien met een goede behandeling. Behandelingen zijn meestal haarbehandelingen en blauwe serumbehandelingen. Daarnaast kunnen de verschillende medische behandelingen die je arts aanbeveelt ook werken.