Haaruitval na Gewichtsverlies

Haaruitval is een aandoening die vaker voorkomt naarmate je ouder wordt, zowel bij mannen als bij vrouwen. Haaruitval na gewichtsverlies is echter ook een probleem waarmee individuen te maken kunnen krijgen.

Haaruitval kan optreden na schokdiëten die beloven om in korte tijd overtollig gewicht te verliezen. Haaruitval na gewichtsverlies, chirurgische ingrepen zoals sleeve gastrectomie die de calorie-inname beperkt, en na snel vetverlies als gevolg van vitamine- en mineralentekorten, is iets waarvan bekend is dat het gezien wordt. Het is een belangrijke vraag om te beantwoorden hoe je haaruitval na gewichtsverlies kunt stoppen. In dit artikel bekijken we samen het verband tussen gewichtsverlies en haaruitval… Dit zijn dus de antwoorden op de vraag “Waarom verlies je haar na gewichtsverlies?”.

Hormonale veranderingen en haaruitval

Tijdens het proces van overmatig vetverlies kunnen er veranderingen optreden in de hormoonspiegels van de persoon, wat kan leiden tot extreme haaruitval na gewichtsverlies. Een verandering in de hormoonspiegels veroorzaakt het dunner worden van de haarschachten. Bij vrouwen kunnen veranderingen in het haar ook worden opgemerkt tijdens de menopauze. 70% van de vrouwen kampt met het probleem van haaruitval in de postmenopauzale periode. Het antwoord op de vraag “Is haaruitval na gewichtsverlies normaal” is dat het volkomen normaal is.

Tekort aan voedingsstoffen

Haaruitval na Gewichtsverlies

Net als alle lichaamsdelen heeft ook haar voedingsstoffen nodig om de groeicyclus op een gezonde manier te doorlopen. Als je onvoldoende vitaminen, mineralen en voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor de gezondheid en kwaliteit van je haar, kun je na verloop van tijd last krijgen van haaruitval. Vooral een daling van het ijzergehalte kan leiden tot haaruitval door ijzertekort. In dergelijke gevallen kun je overwegen om een ijzersupplement te nemen, afhankelijk van de aanbeveling van je arts en je bloedwaarden, als je een dieet voor snel gewichtsverlies of een chirurgische ingreep om gewicht te verliezen hebt ondergaan. Als iemand vraagt “is het normaal om haar te verliezen na gewichtsverlies?”, dan is het bekend dat het echt vaak voorkomt.

Haaruitval na overmatig vetverlies

Sommige experts zeggen dat je haaruitval kunt krijgen als je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt. En de meeste lijsten met caloriearme diëten voldoen niet aan je dagelijkse eiwitinname. Als je dus geen last wilt krijgen van haaruitval tijdens het afvallen, moet je een dieet volgen waarbij je geen eiwittekort krijgt. Als je tijdens het dieet vooruitgang wilt boeken zonder de gezondheid van je haar te schaden:

Je moet eiwitrijk voedsel eten zoals rood vlees, kip, kalkoen en vis,
Neem citrusvruchten zoals eieren, spinazie, sinaasappels, noten zoals amandelen en walnoten, voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A zoals wortels, gezonde oliën zoals avocado’s en volle granen op in je dieet,

Als je een caloriearm dieet volgt, kun je supplementen nemen met vitamine A, vitamine C, vitamine E, zink en ijzer. Deze vitamines helpen je om haaruitval tijdens het afvallen te voorkomen.

Hoe behandel je haaruitval na gewichtsverlies?

Ondanks alle waarschuwingen heb je een caloriearm dieet gevolgd om af te vallen en als gevolg daarvan heb je gemerkt dat je haar uitvalt. Wat ga je nu doen? In dit proces kun je een toename van de hoeveelheid haar en gezondheid na verloop van tijd verwachten door de bovengenoemde vitaminesupplementen te nemen, of je kunt kiezen voor behandelingsopties zoals haartransplantatie in het geval van aanzienlijk haarverlies.

De hoeveelheid haar kan toenemen bij haaruitval door snel gewichtsverlies en andere factoren.

Als je meer wilt weten, onthoud dan dat onze hulp altijd voor je klaar staat. Neem contact met ons op via onze website. Wil je meer weten over het proces van afvallen Erdem Hospital is online om je te helpen.