Haaruitval Door Schildklier

Veel hormonen, waaronder schildklierhormonen, kunnen haaruitval door schildklier veroorzaken. Haaruitval door schildklier is een reden voor een haartransplantatie. Er zijn veel redenen voor haaruitval. Maar voor haaruitval door schildklierproblemen zijn schildklieraandoeningen de belangrijkste reden. Terwijl vrouwen haaruitval ervaren na de menopauze en zwangerschap, hebben de meeste mannen te maken met het probleem van haaruitval op volwassen leeftijd.

Schildklierproblemen treden op wanneer je schildklier niet genoeg hormonen afscheidt of te veel hormonen produceert. Hyperthyreoïdie, wat betekent dat er te veel hormonen worden geproduceerd, veroorzaakt veel problemen, van gewichtsverlies, driftbuien, haaruitval door een verstoorde schildklierbalans tot ritmestoornissen. Hypothyreoïdie, dat ontstaat door onvoldoende schildklierhormoon, kan overgewicht, haaruitval en depressie veroorzaken. De behandeling van haaruitval door hypothyreoïdie en haaruitval door hyperthyreoïdie kan verschillen.

Haaruitval en schildklierrelatie

Schildklierproblemen kunnen haaruitval veroorzaken als ze onbehandeld blijven. Dit geldt zowel voor haaruitval door hypothyreoïdie als voor haaruitval door hyperthyreoïdie. Als we willen begrijpen waarom een onevenwicht in het schildklierhormoon haaruitval veroorzaakt, moeten we eerst begrijpen hoe haar groeit.

De haarzakjes op de hoofdhuid beginnen te groeien. De bloedvaten in de hoofdhuid voeden deze wortels, waardoor er meer cellen worden aangemaakt. Tijdens dit proces passeert het de olieklieren en houdt het het haar zacht en glanzend.

Wanneer de productie van hormonen in het lichaam verstoord is, verstoort het probleem in de schildklierhormonen T3 en T4 het hele evenwicht in het lichaam. Ook de hoofdhuid wordt aangetast. Als gevolg van het dunner worden van de haarzakjes, valt het haar uit en kan er geen groei meer zijn. Onevenwichtigheden in schildklierhormonen kunnen niet alleen de haarzakjes aantasten, maar ook de wenkbrauwen, wimpers en haarzakjes in het lichaam.

Daarnaast kunnen sommige medicijnen die gebruikt worden om schildklieraandoeningen te behandelen ook haaruitval veroorzaken. Bestanddelen zoals carbimazol en propylthiouracil zijn medicijnen tegen schildklierafwijkingen die in sommige gevallen haaruitval kunnen veroorzaken als gevolg van schildklierafwijkingen. Behandeling met radioactief jodium veroorzaakt geen overmatige haaruitval door schildklier.

Symptomen van schildkliergerelateerde haaruitval

Haaruitval Door Schildklier

Haaruitval door schildklierproblemen is in het begin nauwelijks merkbaar. Haaruitval als gevolg van schildklierproblemen leidt eerder tot uitdunnen dan tot uitvallen. Het wordt als normaal beschouwd om elke dag 50 tot 100 plukjes haar van de hoofdhuid te verliezen. In geval van een teveel of tekort aan schildklierhormoon kan de haargroei echter onderbroken worden en kan het haar meer beginnen uitvallen. Het goede nieuws is dat het probleem van haaruitval door schildklierhormoononevenwichtigheden tijdelijk is, niet permanent. Zelfs als haaruitval door schildklierproblemen nog een tijdje aanhoudt nadat je met de juiste behandelingsmethode bent begonnen, zal de haaruitval weer normaal worden als de hormonen weer normaal worden.

Behandeling voor haaruitval door schildklierproblemen

Schildklier onevenwichtigheden kunnen gemakkelijk worden gediagnosticeerd met een aantal tests. Als je last hebt van haaruitval door schildkliersymptomen waarvan je de reden niet kent, moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen en de schildklierhormoonwaarden laten controleren. Met de behandelmethode die je arts zal bepalen aan de hand van de resultaten van de schildkliertests, voorkom je zowel schildklieronbalans als haaruitval. Tegelijkertijd kun je ook profiteren van vitamine- en mineralensupplementen die goed zijn voor de hoofdhuid. Als de onbalans van je schildklier wordt veroorzaakt door een auto-immuunaandoening, bestaat je behandeling uit het reguleren van je immuunsysteem en het reguleren van de schildklierhormoonwaarden. Het is heel belangrijk dat je onder deskundige controle supplementen en medicijncombinaties gebruikt die geschikt zijn voor deze situatie. Ook wat olie tegen haaruitval door schildklier kan helpen.

Nu de schildklierhormonen beginnen te verbeteren en het immuunsysteem sterker wordt, kan het haar na een paar maanden weer beginnen te groeien. Er kunnen echter zeldzame veranderingen optreden in de kleur en textuur van het haar.

Het is ook belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die last heeft van haaruitval door schildklierproblemen. Zet jezelf dus niet onder druk! Stress heeft namelijk een belangrijk effect op haaruitval, ook bij ernstige haaruitval door schildklierproblemen.

Wanneer de behandeling uitblijft en het haar volledig verloren gaat, kan een haartransplantatie nodig zijn. Erdem Clinic staat klaar om je te helpen met al je avonturen om hier in Turkije te komen, je accommodatie en je behandelingen. Neem contact met ons op!