We willen allemaal een gladde en smetvrije huid om er gezond en mooi uit te zien. Sommige vlekjes zijn er al vanaf de geboorte. Net zoals er mensen zijn die dol zijn op moedervlekken en sproeten op ons gezicht, zijn er ook mensen die ervan af willen en daarom een arts raadplegen. Naarmate we ouder worden, kunnen er echter littekens op onze huid ontstaan die er eerder niet waren.
Deze vlekken zijn belangrijk voor het uiterlijk en kunnen ons leven beïnvloeden en psychologische problemen veroorzaken. We hebben goed nieuws voor je, je hoeft er niet je hele leven mee te leven!
Hoe ontstaan littekens?
Littekens kunnen om veel verschillende redenen ontstaan, zoals infecties, operaties, verwondingen of littekenweefselontsteking. Littekens ontstaan door de natuurlijke genezing van het lichaam en de vervanging van verloren of beschadigde huid. Ze kunnen zich op elk deel van het lichaam vormen. Het kan plat, hobbelig, gekleurd, pijnlijk, jeukend of een combinatie hiervan zijn.
Afhankelijk van de oorzaak van het litteken kan je arts je wond anders behandelen. Je arts kan een laser gebruiken om een litteken te corrigeren, een afwijkende kleur te corrigeren of het litteken recht te trekken. Laserbehandeling voor littekens; steroïdeninjecties worden gedaan in combinatie met andere behandelingen zoals speciale verbanden en verband.
Soorten littekens
Trauma, eerdere operaties, brandwonden en sommige huidinfecties zijn de belangrijkste oorzaken van littekenvorming. Het litteken ontstaat als gevolg van een normale wondgenezing. Bekende soorten littekens zijn
Hypertrofisch litteken: Dit is een aandoening die voorkomt in de huid, vooral in de bovenste delen van het lichaam, als gevolg van de abnormale reactie in wondgenezing, en kan mensen nadelig beïnvloeden in termen van funfictional en cosmetische aspect en wordt gekenmerkt door overmatige littekenontwikkeling.
Atrofisch litteken: Dit esthetisch ongewenste littekenweefsel neemt vaak de vorm aan van atrofische littekens. Alle littekens, vooral atrofische littekens veroorzaakt door acne, vooral in het gezicht, veroorzaken ernstige esthetische en psychologische problemen bij de persoon, afhankelijk van hun klinische ernst.
Paars litteken: Paars is de verschijning van nodule-achtige formaties van de huid in een verhoogde vorm als gevolg van een verminderde wondgenezing, nadat de wond is gesloten en genezen, de wond blijft genezen. Ze zijn meestal veel pluiziger en harder dan het wondgebied.
Acnelitteken: Acnelitteken zoals het in de volksmond wordt genoemd, is eigenlijk vergelijkbaar met veel van de andere littekens. Net zoals littekens kunnen achterblijven als gevolg van een diepe verwonding, kunnen diepe en ontstoken puistjes ook littekens achterlaten. Littekenvorming treedt op na een verwonding terwijl onze huid zichzelf herstelt door zich te vernieuwen.
Hoe kunnen littekens worden behandeld?
Er zijn verschillende opties voor de behandeling van littekens. Deze zijn chirurgische behandeling, druktherapie, lokale steroïdentherapie, haartherapie en laser. Chirurgische behandelingen worden uitgevoerd door het gebied te verwijderen en opnieuw te hechten met een chirurgische ingreep bij slecht genezen littekens.
Littekens verschillen afhankelijk van de genetische structuur van de persoon, het gebied waar de wond zich bevindt, leeftijd, ras, huidtype en gezondheidstoestand. Dezelfde soort wond heeft niet bij iedereen hetzelfde effect. Littekens in het gezicht genezen gemakkelijker dan littekens op de voorwand van de borstkas. Daarnaast kunnen we zeggen dat de snijwonden parallel aan de lichaamslijnen sneller genezen. Vooral het gebruik van crèmes voor de behandeling van acnelittekens, zonnebrandcrèmes en vochtinbrengende crèmes tijdens de littekenverwijderingsbehandeling zijn belangrijk.
Wie kan een littekenbehandeling krijgen?
Er zijn geen specifieke vereisten voor deze behandeling. De behandeling kan worden toegepast op mensen van alle leeftijden. Het belangrijkste is dat de procedure correct wordt uitgevoerd. Vooral in de zomermaanden moet je aandacht besteden aan bescherming tegen de zon, omdat de duurzaamheid van de littekens toeneemt door de zon. Afhankelijk van de behandelingsmethode variëren de mensen die moeten worden toegepast. Als deze behandeling met laser wordt gedaan, kan het worden gedaan bij mensen die geen ongemak hebben dat de behandeling door vooronderzoek verhindert. Hormonale waarden zijn ook belangrijk voor laserbehandeling.
Vaak gestelde vragen
Hoe kunnen littekens sneller genezen?
Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor de behandeling van dit probleem. Als je echter een zeer snel herstelproces wilt, moet je de voorkeur geven aan medische behandelingen. Dit zijn chirurgische behandelingen, druktherapie, lokale steroïdentherapie, haartherapie en laser. Maar je kunt het beste aan je arts vragen welke behandeling geschikt is voor jouw huid.
Hoe kom je van acnelittekens af?
Voor dergelijke littekens worden vaak chemische peelings of haarbehandelingen toegepast. Als je acnelittekens echter te diep zijn, kan je arts je ook laserbehandelingen aanraden. Je moet echter samen met je arts beslissen welke van deze opties voor jou geschikt is.
Hoeveel sessies kunnen littekens behandelen?
Voor dergelijke littekens worden vaak vooral chemische peelings of haarbehandelingen toegepast. Als je acnelittekens echter te diep zijn, kan je arts je ook laserbehandelingen aanraden. Je moet echter samen met je arts beslissen welke van deze opties voor jou geschikt is. Als er een aandoening is waarvoor geen operatie nodig is of na een operatie, is het mogelijk om de resterende littekens beter te maken met fractionele laser. Laserbehandeling van littekens vereist minimaal 3-5 sessies. De intervallen tussen de behandelingen zijn gemiddeld 4 weken.