Bijwerkingen van Haartransplantatie

Veel ongewenste complicaties en bijwerkingen van haartransplantatie kunnen optreden na de operatie. Om deze te voorkomen en minimaal te maken bij goed geprogrammeerde en goed geplante patiënten. Na haartransplantatie ervaren veel patiënten pijn, oedeem, haarverlies in het haartransplantatie- en donorgebied, aanhoudende korstvorming in het donor- en haartransplantatiegebied gedurende lange tijd en verminderd gevoel in het donor- en haartransplantatiegebied.

De chirurgische procedure kan risico’s veroorzaken bij haartransplantatie, de ontoereikendheid van de kennis en technologie van de arts die de procedure uitvoert en de fysiologie van de patiënt. Daarom moet de specialist de patiënt vóór de haartransplantatie informeren over wat te doen vóór de transplantatie, de verzorging van de hoofdhuid en wat te doen na de transplantatie, om de bijwerkingen van de haartransplantatie die bij de patiënt kunnen optreden tot een minimum te beperken.

We kunnen de complicaties die kunnen optreden bij haartransplantatie onderzoeken onder 3 kopjes.

Algemene complicaties; complicaties op de donorplaats; complicaties in het ontvangstgebied (haartransplantatiegebied)

Algemene complicaties

Bijwerkingen in de anesthesiepraktijk
Algemene chirurgische complicaties (die bij alle chirurgische ingrepen kunnen voorkomen)
Bloeding
tachycardie
Syncope
Pijn
Infectie
Jeuk
Bloeding
Oedeem

Complicaties op de donorplaats

Dunner worden van de donorplaats, mottig uiterlijk
Hypopigmentatie, gepuncteerde littekens
acuut effluvium
Ingebedde transplantaten
Hoog percentage doorsnijdingen
keloïd, hypertrofisch litteken
epitheliale cyste
Necrose
gevoelloosheid en pijn
Graftverwijdering buiten de veilige zone
Complicaties in het ontvangstgebied (haartransplantatiegebied)
Dunne voorste lijn
Onnatuurlijk en algemeen schraal uiterlijk
Oedeem
Necrose
Puist en folliculitis
Valse voorste lijn
Een van de belangrijkste bijwerkingen van haartransplantatie: Bloeden

 Bijwerkingen van Haartransplantatie

Na haartransplantatie kan er een minimale bloeding optreden uit het donor- en haartransplantatiegebied. Daarom kunnen aspirine, NSAI, vitamine E, alcohol, anabole steroïden en andere bloedverdunners die de patiënt vóór de transplantatie gebruikt, het risico op bloedingen verhogen. Bloedingen in en rond het donorgebied komen vaker voor bij de FUT methode.

Oedeem

Er kan zich oedeem ontwikkelen in het haartransplantatie- en donorgebied en op het voorhoofd, dat 3-4 dagen kan aanhouden. Ook voorhoofdoedeem veroorzaakt door de zwaartekracht een ander oedeem rond het oog, en dit oedeem kan ervoor zorgen dat het oog 1-2 dagen dicht zit. Hoewel deze bijwerking geen pijn doet, is het geen ernstige bijwerking en patiënten hebben er in zeer lage mate last van. Bovendien verdwijnt het vanzelf na 3-4 dagen.

Tempeloedeem wordt bovendien veroorzaakt door de hoeveelheid verdovingsmedicijnen die met de transplantatiezone zijn verbonden en hun effect op de bloedsomloop in de wenkbrauw als gevolg van overmatige haartransplantatie. Het hoofd 45 graden omhoog houden terwijl je ligt, afslanken met loeizout en koude kompressen gebruiken kan helpen bij oedeem.

Het is ook een haalbare strategie om de wenkbrauw omhoog te kneden vanaf de wenkbrauwen en vanuit het midden naar de randen van de wenkbrauw. Bij hardnekkig en langdurig oedeem kunnen deskundigen systemische corticosteroïden geven.

Sensorische veranderingen als bijwerking van een haartransplantatie

Zoals waargenomen bij FUT haartransplantatie. Tijdens het doorsnijden van de zenuwen tijdens de incisie in het donorgebied en hun genezingsstadia, is er een toename van gevoel en regionale overgevoeligheid op de hoofdhuid in het donorgebied. In sommige gevallen kan verlies van gevoel in het donorgebied optreden. Dit verbetert na verloop van tijd.

Erytheem – roodheid

Tijdelijk erytheem treedt op in het donor- en haartransplantatiegebied.

Infectie

Aangezien haartransplantatie onder steriele omstandigheden gebeurt, is het risico op infectie zeer laag. Lokale infecties komen meestal voor in donor- en haartransplantatiegebieden. Korstvorming na haartransplantatie is een risico voor de ontwikkeling van infectie. Na het hechten moet deze korst uit het gebied worden verwijderd met speciale shampoo. Antimicrobiële crèmes moeten 3-4 keer per dag worden gebruikt. Met systemische antimicrobiële middelen moet worden begonnen als de ziekte verbetert. Besmettingen die in de haarzakjes beginnen, ontstaan vaak in het transplantatiegebied.

Ga voor meer informatie naar onze website en vul het contactformulier in om ons te bereiken.

Vaak gestelde vragen

Wat zijn de nadelen van haartransplantatie?

Bloedingen, infecties, dunner wordend haar, jeuk, littekens, cysten, hik, pijn, zwelling en gevoelloosheid zijn de nadelen van een haartransplantatie.

Zijn haartransplantaties veilig?

Als het wordt uitgevoerd door een goede ervaren medische staf, is het een volkomen veilige procedure.

Kun je opnieuw haar verliezen na een haartransplantatie?

Het verlies van haartransplantaten na een haartransplantatie kan één tot vijf weken na de ingreep optreden. Patiënten maken zich vaak zorgen over het voortdurende verlies van haar, maar ze moeten er zeker van zijn dat er uiteindelijk een paar maanden na de operatie weer nieuw haar zal groeien.