Tinea Capitis: Ringworm Haaruitval

Het is een dermatofytische infectie van de hoofdhuid. Tinea capitis bij volwassenen lijkt over het algemeen minder voor te komen. Het kan op alle leeftijden voorkomen, vooral bij kinderen. Tinea capitis haaruitval komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De beschrijving van Tinea capitis is als volgt: Het woord tinea betekent de worm en het woord capitis betekent het hoofd. De veroorzaker van de ziekte is Trichophyton of Mikrosporum. Antropofiele dermatofyten groeien met sporen (endotrix) in het haar. Anderen gebruiken ectotrix, ze vermenigvuldigen zich rond het haar en verstoren de cuticula van het haar. Er ontstaat dus bleek, gebroken haar.

Soorten Tinea Capitis

Er zijn 3 belangrijke klinische vormen:

Tinea Capitis Superficialis (Ringworm)

Tinea capitis hoofdhuid, die vaak voorkomt bij kinderen op de kleuterschool en basisschool, komt over het algemeen niet voor op volwassen leeftijd door de toename van sommige schimmelwerende vetzuren in de talg die optreedt met de puberteit. Bestaande infecties verdwijnen meestal spontaan na de puberteit.

Tinea Capitis Profunda (Kerion Celsi)

Deze klinische vorm, de ontstekingsvorm van tinea hoofdhuid, is een reactie van de cellulaire immuniteit van het lichaam tegen schimmelelementen. Kerion celsi, die vóór de puberteit optreedt, begint als tinea capitis superficialis, waarna pustels en knobbeltjes van verschillende grootte op de hoofdhuid ontstaan en zich een dikke korstlaag vormt bestaande uit bloed en pus op de laesie, die er tumoraal uitziet. De haren op de laesie blijven los en laten gemakkelijk los als eraan getrokken wordt. Het is alsof je een haar uit boter trekt, er komt pus uit de follikels als je erop drukt. Patiënten kunnen lymfadenopathie ontwikkelen. Door secundaire infectie kunnen koorts en pijn optreden bij patiënten. Op verschillende plaatsen op het lichaam kunnen vesiculaire of pustuleuze id-reacties optreden. Erythema nodosum kan ook voorkomen bij patiënten. De laesies laten littekens achter op hun plaats.

Tinea Capitis: Ringworm Haaruitval

Favus

Favus is een speciale vorm van hoofdhuidschimmel. De infectie, waarbij de veroorzaker T. schöenlein is, tast vooral de hoofdhuid aan, maar kan ook de huid en nagels aantasten. Als een arts de ziekte die voor de puberteit begint niet behandelt, kan deze na de puberteit voortduren. De klassieke laesie van Favus zijn gelige, verzonken korsten rond het haar, de scutula genoemd. Het heeft een onaangename geur (beschreven als rattenurine). Er is een erythemateuze en atrofische vloer onder de scutula. Het veroorzaakt cicatriciale alopecia, vooral in de vertex. De scutula kunnen met elkaar vergroeien tot grote plaques. Tijdens het genezingsproces ontstaat weefselverlies in de hoofdhuid, wat permanent haarverlies veroorzaakt. Het komt tegenwoordig niet vaak meer voor.

Symptomen en differentiële diagnose van Tinea Capitis

Naast klinische symptomen kunnen microscopie en kweken worden gebruikt voor de diagnose. Vooral Wood’s light is belangrijk bij de differentiële diagnose.

Het is belangrijk dat de differentiële diagnose van ringwormen in het haar. Zoals; alopecia areata, pitriasis simplex, seborroïsche dermatitis, psoriasis, tinea aminantecea, trichotillomanie, secundaire syfilis, impetigo, geïnfecteerde pediculosis capitis, kerion celsi, DLE en lichen planus.

Behandeling van Tinea Capitis

Systemische antischimmelmiddelen moeten worden gebruikt. (Voor meer informatie over haarschimmel, zie: Haarschimmel) Itraconazol, terbinafine, fluconazol kunnen worden gebruikt bij volwassenen en griseofulvine bij kinderen.

Als behandeling tegen tinea capitis thuis kunnen shampoos met seleniumsulfide of ketoconazol worden gebruikt om 5 minuten op de ringworm op het hoofd te blijven zitten. Ondertussen kunnen materialen zoals borstels en kammen die voor beschermende doeleinden worden gebruikt, in deze shampoo worden bewaard. Roos shampoos kunnen de ontwikkeling van ringworm op de hoofdhuid bevorderen.

Voor meer informatie over Tinea Capitis kun je contact met ons opnemen!

Bron: Erdem Ziekenhuis

Vaak gestelde vragen

Hoe kun je tinea capitis krijgen?

Het wordt meestal verspreid via een besmet kussen, een kam of iets dergelijks.

Hoe wordt tinea capitis behandeld?

De meest gebruikelijke behandeling voor tinea capitis is een antischimmelbehandeling.

Gaat tinea capitis vanzelf over?

Het is iets dat heel langzaam geneest. Over het algemeen verliest het zijn effect in 4-6 weken.